Lisätietoa

Keski-Suomen Muistiyhdistys ry

Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. (Alzheimer’s Association of Central Finland) on järjestö, joka toimii muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä etujen valvojana Keski-Suomen maakunnassa. Toiminnan tavoitteena on ollut jo vuosien ajan muistisairaiden ja heidän läheistensä arjen helpottaminen ja rinnalla kulkeminen. Muistitiedon jakaminen ja kehittämistyö ovat myös tärkeä osa toimintaamme.

Tietoa, tukea ja toimintaa.

Lisätietoa muistisairauksista?

Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä. Ne ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin. Muistisairaudet ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä.

Unohtelu pelottaa, vaikka läheskään aina taustalla ei ole etenevää muistisairautta. Useimmiten kyse on esimerkiksi stressin tai univaikeuksien aiheuttamista keskittymiskyvyn ongelmista – sellaisia asioita kun ei voi muistaa, joihin ei ole kiinnittänyt huomiota. Lue lisää muistiin vaikuttavista tekijöistä täältä.

Myös ikä muuttaa muistia, mutta iästä huolimatta terve muisti toimii loppuun asti. Vaikka elinvuosia olisi kertynyt runsaasti, on lisääntyneiden muistioireiden taustalla aina jokin syy, joka täytyy selvittää.

On taustalla mikä syy tahansa, on muistioireiden hoito tehokkainta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa aloitettuna.

Lue lisää Muistiliiton sivuilta.

Jos omat tai läheisen muistiongelmat huolestuttavat, hakeudu mahdollisimman pian muistitutkimuksiin. Muistihuolien kanssa ei kannata jäädä yksin.

Ensimmäiseksi kannattaa varata aika terveyskeskus- tai työterveyslääkärille, kunnan muistihoitajalle tai yksityiselle geriatrille tai neurologille. 

Lue lisää Muistiliiton sivulta.